Skip links

Запорізька науково-виробнича спільнота шукає нові можливості для співпраці

27 квітня 2023 року спільнота Запорізького регіонального кластеру «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» відвідала з робочим візитом Державне підприємство «Український науково-дослідний інститут спеціальних сталей, сплавів та феросплавів».  Зокрема, учасниками діалогу про співпрацю стали директор ДП «УкрНДІспецсталь» Євгеній Сотніков, ректор НУ «Запорізька політехніка» Віктор Грешта, директор Запорізького кластеру ІАМ, професор НУ «Запорізька політехніка» Андрій Карпенко, віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц, керівники запорізьких промислових компаній – учасники Кластеру.

«Наше об’єднання – це синергія бізнесу, науки, освіти, потужна експертна команда. Адже тільки так підвищуються шанси створити спільний продукт з високою доданою вартістю. Сподіваємось, у партнерстві з ДП «УкрНДІспецсталь» ми посилимо нашу інноваційну, виробничу базу і реалізуємо спільні прагнення», – коментує директор кластеру ІАМ Андрій Карпенко.

Інститут, що з початку 60-х років ХХ ст. є лідером науково-технічних розробок, виробництва та застосування спеціальних сталей і сплавів, а також  обладнання і технології виробництва в Україні і поза її межами, сьогодні продовжує наполегливо працювати і має амбітні плани розвитку. Адже є єдиним підприємством в Україні, що виготовляє різні види дефіцитної наукомісткої продукції.

Директор ДП «УкрНДІспецсталь» Євгеній Сотніков зазначає, що інститут має не тільки наукову, але й потужну виробничу базу. Зокрема, це виробництво і розробка вогнетривких сплавів, порошкова металургія, у тому числі – є можливість виготовлення порошків для 3D-друку, ковальське виробництво.

«Кластер – дуже перспективна спільнота. У нас багато можливостей для співпраці, спільної роботи над виробничими інноваціями. Наука, бізнес у Запорізькому регіоні мають об’єднуватись і працювати. Адже майбутнє – за українськими розробками!», – переконаний Євгеній Сотніков.

Віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц зазначив, що Торгово-промислова палата має досвід успішної співпраці з Інститутом у сфері проведення спільних експертних досліджень для бізнесу. Сьогодні ж «УкрНДІспецсталь» – як підприємство з великим потенціалом щодо налагодження зовнішньоекономічної співпраці – запрошено до участі у мережі ЕЕN – Enterprise Europe Network, найбільшій європейській мережі підприємств, до якої входять 70 країн світу, більш ніж 2 500 000 організацій, понад 10 000 профілів компаній. Запорізька ТПП є офіційним партнером ЕЕN у Запорізькому регіоні. Тож співпраця продовжується.

Окремою темою діалогу стала концепція створення індустріального парку у Запорізькому регіоні – один із перспективних напрямів спільної роботи Запорізької ТПП, Кластеру ІАМ, НУ «Запорізька політехніка». ДП «УкрНДІспецсталь» долучається до робочої групи проєкту.

Також під час візиту учасники ознайомились з виробничими потужностями Інституту. Зокрема, відвідали ливарну ділянку, ковальсько-пресову ділянку, познайомились з роботою термічної установки, установки для отримання вогнетривких порошків, відвідали металографічну лабораторію.

This website uses cookies to improve your web experience.