Skip links

Запорізький кластер ІАМ і Кластер промислових та крафтових виробників України зустрілися з представниками громад у Запорізькій ТПП

Бізнес, кластери, Запорізька ТПП, науковці і громади об’єднують зусилля для наближення Перемоги України, а також вже зараз працюють над програмами комплексного відновлення територій.

12 січня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбулася зустріч представників Запорізького регіонального кластеру «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування», Кластеру промислових та крафтових виробників України з очільниками об’єднаних територіальних громад Запорізької області, депутатами районних і селищних рад.

Спільна мета – напрацювати комплекс заходів, що сприятимуть кращій взаємодії в умовах війни, обговорити перспективні напрями співробітництва після деокупації захоплених територій і Перемоги України.

«Щиро вдячні за ініціативу та відкритість до діалогу, обговорення поточних проблем і планів на майбутнє. Сьогоднішнє знайомство має продовжуватись спільними діями, консолідацією нашого промислового, освітнього, експертного потенціалу для допомоги в Перемозі над ворогом і відбудови Запорізького регіону», – наголосив директор Запорізького кластеру ІАМ Андрій Карпенко.

У зустрічі взяли участь голова Василівської громади Сергій Каліман, депутатка Кам’янської сільської ради Оксана Мінакова, депутат Бердянської міської ради минулих скликань, а нині – керівник благодійного фонду «Бердянці – свій для своїх» Віктор Цуканов, голова Кирилівської громади Іван Малєєв, голова Молочанської громади Ірина Липка, заступник голови Малинівської громади Сергій Штепа.

Як зазначив Іван Малєєв, війна стала найсерйознішим викликом для громад і всієї України, але сьогодні кожен на своєму місці має робити все можливе для Перемоги і вже зараз планувати роботу з відновлення українських територій.

У цьому контексті співпраця з бізнесом – обов’язкова умова ефективного розвитку у майбутньому.

Директор Запорізького кластеру ІАМ Андрій Карпенко презентував основні напрями діяльності об’єднання та його учасників.

Запорізька торгово-промислова палата – один із засновників Кластеру ІАМ – завжди сприяла активній співпраці бізнесу і громад в умовах децентралізації. Неодноразово під час спеціалізованих форумів у ВЦ «Козак-Палац» відбувалися виставки-презентації інвестиційного потенціалу громад, зустрічі з потенційними компаніями-інвесторами. Експерти ЗТПП є консультантами в питаннях розробки і впровадження систем менеджменту якості в органах місцевого самоврядування. Традиційними стали семінари і експертні зустрічі на теми енергоефективності, агропереробки, кооперації, механізмів публічних закупівель.

Віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц зазначає: «Сьогодні ми продовжуємо експертну роботу в умовах війни. Одним із ефективних інструментів об’єднання, реалізації спільних проєктів, ідей є кластерні об’єднання. Їх дієвість підтверджує і успішний досвід наших закордонних колег, партнерів. Зокрема, литовських, чеських регіональних палат. Плануємо ініціювати створення кластерів і за іншими напрямами бізнесу, сприяти партнерству і діалогу підприємництва і громад».

До діалогу долучилися представники освіти – НУ «Запорізька політехніка», що також у числі засновників Кластеру ІАМ. Університет з потужною науковою базою демонструє успішну практику взаємодії з бізнесом і громадами, зокрема, запровадження дуальної форми здобуття освіти, інші спільні проєкти та ініціативи.

Голова кластерного об’єднання Андрій Карпенко, доктор економічних наук, професор кафедри економіки та митної справи НУ «Запорізька політехніка», а також завідувач кафедри «Електропривод та автоматизація промислових установок», кандидат технічних наук, доцент Андрій Пирожок запросили до подальшої співпраці промисловців і представників громад.

Про власні сфери діяльності говорили керівники запорізьких компаній, що взяли участь у зустрічі. У їх числі – «Зелена система», «Тріада ЛТД Ко», «РОЛЛ ГРАНД», «ПК «Котломонтаж», «Агролідер», «Блиск Метал Сервіс Про», «Южтрансполіс плюс», «Гранік», «Брайтмедіа компані», «ЕНЕРГОПРОМ», «Профі +».

Інжинірингова компанія «Тріада ЛТД Ко» спеціалізується на наданні інженерно-технічних послуг, розробці технологій, пов’язаних із розвитком і становленням різних зварювальних виробництв. Вирішує завдання будь-якої складності в сфері проектування, інжинірингу, розробки технологій зварювання, інтеграції та запуску роботизованих зварювальних комплексів. Має власний виробничо-технічний центр з повною діагностичною базою для вивчення адитивних технологій 3D-друку. Директор компанії «Тріада ЛТД Ко» Кирило Красносельський говорить: «Ми відкриті до співпраці і готові докласти максимум зусиль для реалізації проєктів відновлення Запорізького регіону».

Представники запорізького бізнесу, компаній – членів Запорізької торгово-промислової палати, кластеру ІАМ сьогодні не тільки тримають економічний фронт, але й захищають Запорізький регіон і Україну в підрозділах Збройних Сил України, реалізують гуманітарні завдання.

Наталія Рудичдиректорка компанії «Агролідер», яка після 24 лютого 2022 року релокувалася з окупованого Мелітополя до Запоріжжя. Сьогодні підприємство продовжує комерційну діяльність, розвиваючи нові напрями, зокрема, вже має контакт з чеською компанією на постачання електронавантажувачів. Також – активно займається соціальними, гуманітарними завданнями у межах діяльності Кластеру промислових та крафтових виробників України і благодійного фонду «Майбутність».

Компанія «Зелена система», що працює у сфері альтернативної енергетики та енергоефективних технологій, пропонує сьогодні особливо актуальні промислові сонячні електростанції, зовнішні акумулятори підвищеної ємності на основі літієвих елементів, батареї електромобіля. Також у мирний час компанія має досвід реалізації вуличного освітлення на основі альтернативних джерел енергії, – розповідає директор Олександр Сафронкін.

Збір і вивіз побутових і будівельних відходів – спеціалізація екотехнологічної компанії «Гранік». Також компанія на чолі з Геннадієм Дубовим розробила пакет консалтингових послуг, які допомагають створити і налагодити сучасну систему поводження з відходами, що відповідає цілям сталого розвитку територій.

Цікавим соціальним проєктом поділився керівник підприємства «Profi+» (ФОП «Шевченко О.С.») Олексій Шевченко. Компанія не тільки займається виробництвом 3D-принтерів, ЧПУ-станків, але й реалізує освітні кейси з 3d моделювання та основ роботи на сучасних верстатах.

Зварювання, виробництво металоконструкцій і технологічного обладнання, 3D-технології, електротранспорт, екологічне поводження з відходами, альтернативні джерела енергії, освітні проєкти, реклама і просування онлайн – ці та інші напрями співпраці готові запропонувати громадам представники запорізького бізнесу. Та головне – є спільна єдина мета – Перемога і відновлення України.

Учасники зустрічі переконані, що активний і змістовний діалог, що відбувся, вже у близькому майбутньому стане основою для втілення у життя програм комплексного розвитку територій, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

До роботи над програмою відновлення Запорізької області запрошують долучатися представників інших запорізьких громад, компанії та профільні асоціації.

This website uses cookies to improve your web experience.